langetermijnsparen

Wat is langetermijnsparen?

Sparen en tegelijkertijd minder belastingen betalen? Klinkt mooi, nietwaar? Aangezien de belastingsdruk in ons land steeds groter en groter wordt, gaan veel mensen op zoek naar manieren om meer geld voor zichzelf te houden.

Velen onder ons kennen al de voordelen van het pensioensparen. Het langetermijnsparen is vaak minder goed gekend. Het is echter een zeer voordelige manier van fiscaal sparen. Daarom leg ik je in dit artikel uit hoe het werkt en welke voordelen jij er kan uithalen!

langetermijnsparen

Hoe werkt langetermijnsparen?

Langetermijnsparen is fiscaal voordelig sparen via een levensverzekering. Net zoals bij het pensioensparen, bouw je extra kapitaal voor je pensioen, met daaraan gekoppeld een interessante belastingsvermindering.

Ben je minstens 18 jaar en heb je een beroeps- of vervangingsinkomen? Dan kan je elk jaar een bepaalde som opzij zetten, waarbij je een belastingsvoordeel geniet van 30%. Ook ontvang je interest op jouw spaarkapitaal. De interest is afhankelijk van de gekozen spaarformule: tak 21 of tak 23.

Een extra troef t.o.v. het pensioensparen is dat je ook nog na je je 65ste kan sparen. Sluit je contract wel af voor je 65ste en laat het minimaal 10 jaar lopen. Zo geniet je ook na je pensioen nog van een mooie belastingsvermindering.

langetermijnsparen

Hoeveel mag je sparen?

Het bedrag dat je mag opzij zetten in langetermijnsparen hangt af van je netto belastbaar inkomen. Hoeveel je fiscaal kan inbrengen hangt dus af van je loon: Je berekent dit met de volgende formule: 6% van je netto belastbaar inkomen + 176,40 euro per jaar. Opgelet, het maximale bedrag is geplafonneerd op 2350 euro per jaar. (per persoon)

Dit wil zeggen: Indien je de fiscale korf volledig kan benutten, geniet je elk jaar een belastingsvermindering van maar liefst 705 euro!

Uiteraard beslis je zelf hoeveel je wilt sparen. In functie van je huidige financiële situatie, kan je ook kiezen om een lager bedrag te sparen. Ook hier heb je nog steeds recht op een belastingsvermindering van 30%.

langetermijnsparen

Hoeveel belastingen betaal ik bij de opname van het kapitaal?

Op elke premie die je stort is er een premietaks van 2% verschuldigd. Op je 60ste verjaardag betaal je een anticipatieve heffing van 10%. Ben je pas na je 55ste begonnen met sparen, dan zal dit pas op de 10e verjaardag van je contract gebeuren.

Na de betaling van de anticipatieve heffing, loont het de moeite om verder te sparen. Elke premie die je vanaf dan stort is namelijk belastingvrij en blijft je een voordeel opleveren van 30%. Op de einddatum van je contract betaal je logischerwijze geen belastingen meer.

10 tips om minder belastingen te betalen? Download je gratis E-book

Kan ik mijn kapitaal vroeger opnemen?

Alles kan, maar dat wil nog niet zeggen dat het voordelig is. Je wordt dan namelijk fiscaal beboet voor de belastingsvoordelen die je ontving en je betaalt uitstapkosten. Een uitzondering hierop is wanneer je het langetermijnsparen gebruikt om te sparen voor je schuldsaldoverzekering.

pensioensparen rendement

Advies op maat

Wil jij graag geld opzij zetten en genieten van dit belastingvoordeel? Laat je dan eerst correct informeren. Om te beslissen hoeveel je best spaart en welk voordeel je dit oplevert en welk spaarplan het beste bij jouw doelstellingen past, vraag je best advies van een persoonlijk adviseur.

Ook jij hebt recht op 1 uur gratis, professioneel en onafhankelijk advies! Samen bekijken we hoe je jouw rechten qua belastingsvoordelen het beste benut en hoe we jou sociale zekerheid volledig kunnen optimaliseren.

Gratis advies kan digitaal of bij jou thuis. Voor een afspraak, neem contact op.

Vul je gegevens in en we nemen zo spoedig mogelijk met je contact op.

* indicates required

Tekst en design Your Creations